Les cooperatives d’habitatges, d’impuls social o municipal
Aquestes cooperatives d’habitatges poden ser d’iniciativa social, promogudes i impulsades per entitats de l’economia social i destinades als seus socis –actuals o nous-, que busquen un sòl per construir -o un edifici existent per rehabilitar- per fer realitat el seu projecte, o impulsades des de l’administració local, des dels ajuntaments, que facin seva aquesta fórmula per començar a potenciar una política pública d’habitatge que posi el ciutadà com a centre real d’aquestes polítiques.
En molts països del nostre entorn, la política d’habitatge social és responsabilitat dels governs municipals. El nostre país no hauria de ser una excepció. La gestió d’aquestes promocions, des del moment inicial fins a la supervisió del manteniment dels edificis, hauria de ser a càrrec de les administracions locals. Això no treu que les polítiques d’ajut i les subvencions per promoure habitatge públic siguin a càrrec de l’administració de l’Estat. El suport financer ha d’anar dirigit cap a cobrir les necessitats de les persones que busquen habitatge, en funció dels seus ingressos i condicions, però a partir d’aquí han de ser les administracions locals les que ho gestionin.
La nostra proposta es basa en l‘impuls municipal de cooperatives d’habitatges, amb cessió del dret de superfície sobre el sòl i en règim de dret d’ús per a l’accés a l’habitatge o pel sistema de propietat temporal o compartida. Els ajuntaments han de formar part d’aquestes cooperatives, com a socis i en proporció al nombre d’habitatges que s’adjudiquin per destinar-los a les persones i/o famílies que necessitin habitatge i no disposin de recursos suficients, fent que les polítiques d’atenció social siguin directes i efectives i afavoreixin la inclusió social.